Un proiect depus de deputatul Remus Cernea a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ şi din partea Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi. Astfel Religia ar putea deveni, din anul şcolar 2014-2015, materie opţională, pe care elevii o pot studia doar la cerere. În schimb, în locul religiei va fi introdusă o nouă disciplină de studiu „Etică şi Cultură Civică”.
În România Religia în şcoală a fost preluată de la Biserică, unde s-au înfiinţat şi primele şcoli. Singura perioadă în care religia nu a existat în şcoală a fost perioada comunistă. Demersul făcut de acest deputat este demersul unei minorităţi din România. Cum văd această măsură reprezentanții bisericii?
Din discuţiile purtate cu câţiva părinţi, am reţinut că aceştia şi-ar fi dorit mai mult ca elevii să cunoască istoria religiilor. Copiii trebuie să ştie care sunt caracteristicile, ce apropie şi ce diferenţiază diverse religii
Proiectul prevede că elevii care îşi doresc să studieze în continuare Religia o vor face la cerere. Dar niciun copil nu va fi obligat să asiste la orele facultative de religie, împotriva voinţei sale ori a părinţilor săi. În cazul şcolarilor care aleg să studieze în continuare materia Religie, aceştia nu vor fi evaluaţi cu note, ci cu calificative, care nu vor fi luate însă în considerare la calcularea mediei generale.
Religia crestina ortodoxa este o religie reprezentativa pentru poporul roman. Pentru ea s-au batut Stefan cel Mare, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul. Si au invins, nu singuri, ci cu ajutorul lui Dumnezeu. Copilul trebuie sa stie ca Hristos S-a rastignit pentru noi pentru a ne mantui si chiar pentru a ne face sfinti. Ce face tanarul de azi cand va da de greu daca nu stie sa se roage? Cum va arata societatea noastra, daca toti vor fi dispusi sa calce peste cadavre pentru avantaje proprii?
Semanam sminteală desconsiderand ora de religie, dar ne vom izbi de pedeapsa divina. Ne paste o degradare umana fara precedent si raspundem toti cei care am putea-o stopa. Ce fel de oameni vor fi cei care nu stiu ce e smerenia, milostenia, rugaciunea, iubirea dezinteresata a aproapelui, iubirea lui Dumnezeu si frica de El? Dumnezeu ne poate ajuta mult sa ne autoeducam si sa-i educam si pe tineri, dar tocmai pe El ne-a casunat acum… Vom culege ceea ce semanam. Religia ortodoxa este in ficare an intarita prin minuni: intoarcerea Iordanului, lumina sfanta de Sfintele Pasti si norul de la Schimarea la Fata. Cum sa fii roman si sa nu stii astea? Macar ca dovada de cultura.
Apoi, numai director director de scoala sa nu fii in acest semestru! Termenul de 6 martie e prea scurt pentru a se intreprinde ceva incepand cu acest an scolar. Sa faca cereri cei care nu vor sa studieze religia.