Arhive

RELIGIA AR PUTEA DEVENI, DIN ANUL ŞCOLAR 2014-2015, MATERIE OPŢIONALĂ

Un proiect depus de deputatul Remus Cernea a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ şi din partea Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi. Astfel Religia ar putea deveni, din anul şcolar 2014-2015, materie opţională, pe care elevii o pot studia doar la cerere. În schimb, în locul religiei va fi introdusă o nouă disciplină de studiu „Etică şi Cultură Civică”.

În România Religia în şcoală a fost preluată de la Biserică, unde s-au înfiinţat şi primele şcoli. Singura perioadă în care religia nu a existat în şcoală a fost perioada comunistă. Demersul făcut de acest deputat este demersul unei minorităţi din România. Cum văd această măsură reprezentanții bisericii?

Din discuţiile purtate cu câţiva părinţi, am reţinut că aceştia şi-ar fi dorit mai mult ca elevii să cunoască istoria religiilor. Copiii trebuie să ştie care sunt caracteristicile, ce apropie şi ce diferenţiază diverse religii

Proiectul prevede că elevii care îşi doresc să studieze în continuare Religia o vor face la cerere. Dar niciun copil nu va fi obligat să asiste la orele facultative de religie, împotriva voinţei sale ori a părinţilor săi. În cazul şcolarilor care aleg să studieze în continuare materia Religie, aceştia nu vor fi evaluaţi cu note, ci cu calificative, care nu vor fi luate însă în considerare la calcularea mediei generale.