Arhive

Primăvara și Mărțișorul, în colecțiile bibliotecii publice sibiene

Cu prilejul sărbătorii Mărțișorului și a venirii primăverii, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, ale cărei acțiuni sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu, organizează, în prima săptămână a lunii martie a.c., expoziția tematică „Primăvara și Mărțișorul, în colecțiile bibliotecii publice sibiene”. Din colecțiile de publicații, sunt aduse la lumină numeroase volume care cuprind cercetări și studii etnografice referitoare la sărbătorile tradiționale și obiceiurile celebrate în diferite zone ale României: „Calendarele poporului român” de Antoaneta Olteanu, „Cercetări etnografice și de folclor” de Ion Mușlea, „Sărbătorile la români. Studiu etnografic” de Simion Fl. Marian, „Obiceiuri tradiționale românești” de Mihai Pop, „Mitologie românească” de Marcel Olinescu, „Etnografia românească” de Ion Vlăduțiu, „Viziuni străvechi. Ritualuri, credințe, obiceiuri românești” de Gherasim Rusu Togan, „Istoria tradițiilor și obiceiurilor la români” de Nicolae Cojocaru, „Atlasul etnografic român” (vol. 5), editat de Academia Română și Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, „Obiceiuri populare de peste an” de Ion Ghinoiu, „Sărbători și obiceiuri la românii de pe Valea Hârtibaciului” de Mircea Drăgan-Noișteanu, „Rîu Sadului, obiceiuri pastorale” de Raluca Cioc, „Legende și povestiri săliștene” de Corneliu Dragoman, „Din lada de zestre a sărbătorilor şi obiceiurilor” de Daniela Muntean. Lucrările expuse oferă publicului bogate semnificații și interpretări ale elementelor cu încărcătură ritualică și simbolică, ale credințelor și obiceiurilor înscrise în patrimoniul spiritual și cultural al poporului român.

Expoziția documentară dedicată Mărțișorului și începerii primăverii include, în egală măsură, materiale apărute în urmă cu 80-90 de ani, în paginile publicației seriale „Universului Copiilor”. Vizitatorii interesați vor avea ocazia să lectureze în spațiul expozițional: „Legenda ghioceilor și a brândușelor” (Universul copiilor și al Tineretului”, aprilie 1932, anul VII, nr. 16, p. 244), „Legenda Babei Dochia” („Universul Copiilor și al tineretului”, martie 1934, nr. 11, p. 2), „De ce Martie are 31 de zile ” („Universul Copiilor”, martie 1940, nr. 12, p. 14) și „Legenda ghiocelului” („Universul Copiilor și al Tineretului”, martie 1947, nr. 8, p. 16).

Publicul sibian este invitat să admire documentele expuse la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu (str. George Barițiu, nr. 7, foaier), în perioada 1-4 martie 2021, în intervalul orar 8:00 – 20:00. Cei care doresc să consulte volumele prezentate sau altele similare vor fi îndrumați și susținuți de bibliotecarii de la Serviciul de Relații cu Publicul.
Bibliotecii ASTRA”!