Creştinii ortodocşi au intrat în postul Paștelui. Potivit calendarului ortodox acesta durează şapte săptămâni și se încheie pe data de 11 aprilie. Este o perioadă de pregătire comparată adesea cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor şi Înviere. Postul Paștelui este numit și postul „mare” deoarece este cel mai lung și aspru din anul bisericesc.
Precum bine se ştie, postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt. Asta în scop religios-moral. Preoții spun că abținerea de la mâncări şi băuturi trebuie însoţită şi de reţinerea de la gânduri, pofte, patimi şi fapte rele. Așadar, postul trupesc trebuie să fie însoţit de post sufletesc.
Preoții spun că este vorba de o postire a întregii fiinţe, nu numai materială ci şi spirituală. Asta înseamnă o transformare a oamenilor cu un mod de viaţă păcătos, care prin înfrânare, rugăciune, milostenie și pocăinţă, dobândesc iubirea lui Hristos.
În cea de-a doua Epistolă către Corinteni, sfântul Apostol Pavel spunea: „Cu cât se strică omul nostru din afară, cu atât se înnoieşte cel dinăuntru”. De aceea, credincioşii trebuie să primească perioada postului cu bucurie, pentru că aceasta întăreşte sufletul, îl curăță, îl face mai uşor şi îl ajută să se ridice mai presus de plăcerile vieţii şi să guste din fericirea adevărată, cea spirituală.
Leave a Reply