Când vorbim de sănătatea picioarelor și mai ales cea a micuților noștri, platfusul pare să fie cea mai mare problemă. Părinții ridică mereu problema lui si mulți medici îl diagnostichează în primele luni de viață. Piciorul plat, sau platfusul este definit prin prăbușirea bolților longitudinală și transversală ale piciorului.Putem spune chiar că platfusul este fiziologic. După vârsta de 4 ani la cei mai mulţi copii grăsimea suplimentară de la acest nivel se resoarbe.
Platfusul este o afecțiune relativ comună, care afectează aproximativ 20% din populația globului. În mod normal, pe partea interioară a tălpii piciorului se formează o boltă care arcuiește piciorul. În funcție de cât de pronunțat este acest arc, se poate da un diagnostic de platfus. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple pentru că în foarte puține dintre aceste cazuri avem de-a face și cu platfus dureros, adică o afecțiune care să necesite intervenție medicală .
Aproape toți copiii, adică 96%, au piciorul plat până la vârsta de 4 ani. Aceasta e o stare normală, fiindcă grăsimea bebelușului umple talpa. Abia după vârsta de 4 ani grăsimea se topește și se formează bolta plantară, adică curbura oaselor tălpii. Rămân cu platfus doar vreo 15%. Insă picior plat, dureros au doar 2%. Dar aceștia trebuie să fie tratați de medicul ortoped. Ceilalți înregistrează doar o oarecare oboseală aparută mai devreme la mers.
Leave a Reply