PERCHEZIȚII în locații suspectate că elimină ilegal deșeuri

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța  este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În dosarul penal nr. 25/P/2022 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1013/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 14.06.2006 privind transferurile de deșeuri, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operațiuni, faptă prev. și pedep. de art. 66 alin. 2 lit. d din OUG nr. 92/2021 și introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă, faptă prev. și pedep. de art. 32 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

În cursul zilei de 28.01.2021, au fost efectuate 3 percheziții în locații  care se suspectează că nu sunt autorizate din punct de vedere al protecției mediului, ceea ce înseamnă că în aceste locații nu sunt instalații de recuperare / valorificare a acestor deșeuri, existând riscul ca multe dintre deșeuri să fie eliminate ilegal în România, prin îngropare, ardere sau alte procedee ce ar duce la poluarea elementelor mediului înconjurător.

În urma efectuării perchezițiilor au fost ridicate mijloace materiale de probă și documente necesare anchetei, au fost efectuate cercetări la fața locului și audiate persoane.

În cauză urmărirea penală continuă în vederea stabilirii cu certitudine a situației de fapt și a faptelor comise și a persoanelor responsabile.

La activități au participat polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, comisari din cadrul Gărzii de Mediu Constanța și respectiv Direcția Generală a Vămilor, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul S.P.T.M. Constanța.

foto: arhivă