Arhive

PENTRU A BENEFICIA DE ÎNGRIJIRE TOT MAI MULȚI BĂTRÂNI ALEG CENTRELE DE ASISTENȚĂ

Bătrâneţile pot fi, uneori, haine prea grele pentru vârstnici. Singurătatea şi neputinţa sunt poverile pe care le trebuie să le înfrunte tot mai multe din persoanele de vârsta a treia din ţara noastră. Pentru a le face traiul mai uşor şi a le asigura toată îngrijirea necesară statul a înființat căminele de bătrâni. O astfel de locaţie se găseşte şi în comuna Poarta Albă.

La marginea unui cartier nou, în mijlocul unei grădini mari şi frumos amenajate, se află Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Vârstnice din Poarta Albă. Reprezintă un loc primitor, o adevărată oază de linişte pentru cei care îşi duc traiul aici. Vârstnicii spun că beneficiază de condiţii bune de viaţă, au camere curate şi calde, mâncare proaspăt gătită şi o grădină în care pot să se plimbe în voie. De asemenea, personalul medical cu experienţă îi monitorizează în permanenţă şi le oferă tratamente pentru afecţiunile de care suferă.

Sunt departe de familiile lor, dar aproape de prieteni. Sunt împăcaţi cu soarta lor şi şi-au făcut o viaţă nouă aici. Își amintesc cu drag viaţa lor, şi spun că au existat şi momente când au fost deznădăjduiți şi nu credeau că vor mai putea să fie bucurosi vreodată. Au ales să stea la Centru pentru că a nu fi o grijă în plus pentru copiii lor.

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă de la Poarta Albă găzduieşte o sută de bătrâni şi se confruntă cu dificultăţi financiare. Şi asta pentru că cei mai mulţi beneficiari au pensii mai mici de 602 lei, suma lunară necesară pentru un asistat. Pe lângă aceştia centrul îngrijeşte și persoane care nu au niciun venit şi sunt încadrate în categoria cazuri sociale… Aşa că orice sprijin este binevenit, iar pentru bătrâni cel mai mult contează afecţiunea de care au parte în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială.