Părinții care au copii la școală vor câștiga 100 de lei, în urma unor deduceri fiscale

Părinții, tutorii și reprezentanții legali care au în întreținere copiii minori care urmează o formă de învățământ vor primi, pe baza unei cereri, o deducere personală suplimentară de 100 de lei pentru fiecare copil. Așa sună, în rezumat, informația care le-a dat speranțe părinților care au copii la școală că vor câștiga lunar încă 100 de lei. Din păcate, nu este așa, spun specialiștii. Suma de care se vor bucura este mult mai mică, de 10 ori mai mică, adică doar 10 lei spune consultantul fiscal Adrian Bența.

Adrian Bența: Într-adevăr, unul dintre actele normative publicate astă vară, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2023, aduce noțiunea de deducere suplimentară de 100 de lei pentru toți părinții, de fapt, pentru unul dintre părinți, când are un copil în sistem de învățământ. Problema, însă, este cu totul altă natură și este de interpretare a legislației fiscale, în sensul că o deducere suplimentară de 100 de lei diminuează baza impozabilă, din impozitul pe venitul din salarii, cu alte cuvinte, se reduce baza de impozitare și nu îți dă nimeni 100 de lei, efectul fiscal este reducerea impozitului pe venit cu 10 la sută din această bază. Atâta este procentul impozitului, iar în mână, ceea ce rămâne efectiv în mână suplimentar salariatului, este suma de 10 lei.

Un al doilea specialist, întrebat de noi, a confirmat că avem de-a face cu o eroare care s-a strecurat în comunicarea publică și că, din păcate, suma reală este de numai 10 lei.

Iuliana Constantin: Este vorba că aceste texte de legislație sunt de foarte multe ori citite și înțelese greșit de oameni care nu sunt în profesie. Legea este foarte clară, adică avem o deducere de 100 de lei și vin omului 10 lei. Aici nu sunt interpretări. (RadioConstanta.ro)