Arhive

OAMENII SPUN CĂ LA MEDGIDIA CONTAINERELE SUNT PUŢINE ŞI AU DEVENIT FOCARE DE INFECŢIE

GUNOIUL… BATĂ-L VINA… şi la noi, la Medgidia! Depozitarea gunoiului menajer a devenit mărul discordiei între cetăţeni şi administraţia locală. Oamenii spun că la Medgidia containerele sunt puţine şi au devenit focare de infecţie. Este și cazul locuitorilor din zona centrală. Nemulțumiți de zona unde au fost amplasate ghenele de gunoi ei trag semnal de alarmă privind şi distanța acestora faţă de blocuri.

În jurul blocurilor se simte izul gunoiului menajer. Acesta se aruncă peste tot. Containerele pline se revarsă pe alei şi uneori gunoiul ajunge până în stradă. Atât locuitorii din cartier cât și trecătorii sunt indignati și cer autorităţilor să ia masuri.

Pentru că nu știu care au fost criteriile pe baza cărora s-au amenajat aceste platforme de gunoi, locatarii solicită regândirea lor. Şi asta pentru a fi în concordanţă cu nevoile lor reale.

Cu toate că locuitorii susţin că platformele de gunoi trebuie să respecte o anumită distanţă faţă de locuinţele lor, edilul Medgidiei este de altă părere:

Ordinul Nr.119 din 04.02.2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei
ACT EMIS DE: Ministerul Sănătăţii
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 127 din 21 februarie 2014 prevede:

Ordinul pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei emis de Ministerul Sănătăţii,
Articolul 4
„La stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit se vor preciza şi amplasamentele următoarelor dotări tehnico-edilitare:
a)platforme destinate pentru depozitarea recipientelor de colectare selectivă a deşeurilor menajere, care vor fi amenajate la distanţă de minimum 10 m de ferestrele locuinţelor, vor fi împrejmuite, impermeabilizate, cu asigurarea unei pante de scurgere şi vor fi prevăzute cu sistem de spălare şi sifon de scurgere racordat la canalizare, vor fi dimensionate pe baza indicelui maxim de producere a gunoiului şi a ritmului de evacuare a acestuia şi vor fi întreţinute în permanentă stare de curăţenie.”
„Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârşite”, se arată în ordinul aprobat de Eugen Nicolăescu pe 4 februarie, cu puţin înainte de finalul ultimului său mandat în fruntea instituţiei.
Sursa: Ordinul Nr.119 din 04.02.2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei
ACT EMIS DE: Ministerul Sănătăţii
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 127 din 21 februarie 2014

Ca urmare a acestui semnal de alarmă, oamenii speră să fie luate în serios problemele pe care nu le pot rezolva pe cont propriu. Mai mult, cetăţenii nu mai cred în promisiuni. Ei așteaptă ca primarul Marian Iordache să treacă la fapte.