OAMENII CU PROBLEME DE SĂNĂTATE CER ACCES LA MEDICAMENTELE NOU INTRATE PE LISTELE COMPENSATE

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (C.O.P.A.C.) din România este revoltată și solicită Ministerului Sănătății măsuri urgente pentru a permite accesul pacienților la tratamentele nou intrate pe listele compensate. Reprezentanții organizațiilor susțin că oamenii nu au mai primit de trei luni medicamentele de care au atât de mare nevoie.

În luna noiembrie Guvernul a anunțat că a reușit să mai introducă 23 de medicamente în lista de medicamente compensate. Însă pacienții din România nu au acces nici în acest moment la ele, din cauza lipsei protocoalelor terapeutice. Astfel, oamenii care au nevoie disperată de noile tratamente nu pot să le primească, din cauza birocrației.

„Suntem indignați pe modul cum autoritățile înțeleg să își facă treaba și să dea dovadă de responsabilitate pentru viața pacienților. Au trecut deja peste 3 luni de când aceste medicamente au intrat în lista de medicamente, iar pacienții noștri nu au acces la ele. Pacienții depind de niște comisii care nu reușesc să fie funcționale. (…) Este clar că astfel nu se va ajunge la accesul pacienților la tratament, ne întrebăm dacă nu cumva această situație este premeditată”, a declarant Radu Gănescu, președintele Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

C.O.P.A.C. solicită Ministerului Sănătății măsuri urgente pentru ca pacienții să poată fi tratați cu noile medicamente, care pentru unii sunt chiar vitale.