Arhive

O PILDĂ DE SMERENIE ŞI ACTUALIZARE A MISTERULUI PASCAL

Pomenirea femeii păcătoase are loc în cadrul Deniei de miercuri seara din Săptămâna Mare. Biserica Ortodoxă le aminteşte credincioșilor de momentul în care Iisus le-a spălat picioarele ucenicilor şi de Cina cea de Taină. Pilda este una de smerenie și demonstrează că Dumnezeu se pleacă înaintea omului. În timpul slujbei se recapitulează momentele culminante ale activităţii Mântuitorului, pentru că abia acum prinde contur întreaga Sa învăţătură, pe care o va desăvârşi pe Cruce. Denia de miercuri seara este slujba Utreniei Joii Mari, după care urmează Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

Preoții spun că întreaga Săptămână este deosebită, din punct de vedere liturgic, de restul anului bisericesc. Este numită Sătpămâna Mare pentru că în ea retrăim Pătimirile Mântuitorului Hristos şi fiecare zi marchează un eveniment deosebit.

Prin spălarea picioarelor, Mântuitorul Hristos dă pildă de smerenie ucenicilor Săi, aşa cum mărturiseşte El Însuşi în Evanghelie: „Dacă Eu, Învăţătorul şi Domnul, v-am spălat vouă picioarele şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora; că v-am dat vouă pildă ca, precum am făcut Eu vouă, să faceţi şi voi“ . Cel mai important lucru pentru oameni este să participe la slujbele Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Hristos. Aceasta este şi chemarea Sfintei Biserici în Săptămâna Mare: „Veniţi toţi credincioşii să ne închinăm Sfintelor Pătimiri“.