Cleptomania este o afecțiune dificil de suportat. Conștientă de răul pe care îl face, persoana bolnavă devine depresivă, suferă tulburări de comportament și poate recurge chiar la abuzul de droguri sau alcool. Acest tip de furt nu este comis în scopul de a obține un obiect util, ci mai degrabă pentru a răspunde unei nevoi compulsive. De aceea, un cleptoman nu trebuie să se confunde cu un hoț obișnuit.
Diagnosticarea cleptomaniei este destul de dificilă. De multe ori, această dereglare comportamentală este trecută cu vederea. Una din teorii susţine că plăcerea de a fura îi ajută pe cei care suferă de cleptomanie să diminueze simptomele unei depresii cronice de care suferă la momentul respectiv.
Cauzele cleptomaniei sunt necunoscute. Specialiştii vorbesc însă de o componentă genetică a bolii care este transmisă prin intermediul rudelor de grad primar.
Cleptomania este cunoscută încă din cel de-al XIX-lea. Se estimează că peste 5% dintre hoți suferă de această tulburare psihică. In țările în care s-a înregistrat un număr destul de mare de cazuri de acest fel, s-au înființat grupuri de suport pentru cei care se confruntă cu această tulburare.
foto: glasul-hd.ro
Leave a Reply