AUTOBUZ INOVATOR – NIMIC NU SE PIERDE, TOTUL SE VALORIFICĂ

Tot mai multe țări încearcă să abordeze stilul de viață eco. Cei mai cunoscuți pentru susținerea protejării mediului sunt englezii. De curând, pe străzile aglomerate ale Marii Britanii a apărut un autobuz prietenos cu mediul înconjurător. Curios este că folosește pe post de combustibil… excremente umane.

Marea Britanie – țara tuturor posibilităților. Nu mai miră pe nimeni faptul că tot mai multe inovații apar în mediul public. Pe principiul nimic nu se pierde, totul se transformă, englezii au construit un autobuz care este alimentat cu un combustibil bio provenit din excremente umane și resturi menajere.

Colin Field – Bath Bus Company „Vehiculele nu sunt zgomotoase, nu există un miros urât, dacă nu ar folosi acest combustibil ar fi ca un autobuz normal. Personal, cred că este un lucru bun pentru că este foarte greu să îi faci pe oameni să creadă în importanța reciclării.”

Autobuzul cu 40 de locuri este alimentat cu gaz biometan generat în urma procesului de tratare a apelor reziduale și a deșeurilor de alimente. Reprezentanții companiei producătoare cred că deșeurile produse trebuie să fie colectate separat ca mai apoi să fie utilizate pentru confortul uman și nu să zacă într-o groapă de gunoi. Prin acest proiect, compania speră să aducă în atenția publicului o metodă ecologică de transport.

Revenim însă pe meleagurile mioritice. În vara anului trecut, auzeam pentru prima oară la Medgidia despre un centru de cercetare pentru un nou tip de combustibil bazat pe deșeuri. Gunoiul din municipiu urma a fi tratat, ars la fabrica de ciment din localitate şi ulterior transformat în biogaz. Ce s-a întâmplat cu această idee menită să ajute mediul înconjurător, dar și să reducă toate costurile de încălzire?

În Medgidia, sunt adunate anual 10 mii de tone de resturi menajere de la populaţie şi de pe terenurile agricole din zonă.