NOI FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN OPT LOCALITĂȚI DIN JUDEȚUL CONSTANȚA

Centrul Local de Combatere a Bolilor Constanta(CLCB), a fost convocat de prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, astăzi, 19.08.2018, începând cu ora 14.00. Întâlnirea s-a desfășurat în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ ședința, la propunerea directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Silvana Cristescu. Totul în urma confirmării prezentei focarelor de PPA în Zorile (Adamclisi), Traian (Săcele) Piatra și Palazu Mic (M. Kogălniceanu), Ion Corvin, Viile (Ion Corvin), Sinoe (Mihai Viteazu) și Agigea.

Sedința a avut drept principal scop analiza de către membrii CLCB a Notelor de fundamentare prezentate de DSVSA privind aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din cele 8 localități, în vederea lichidării focarelor.

Totodată, DSVSA a supus aprobării Deciziile de ucidere preventivă și Planurile de masuri ce trebuie adoptate, care cuprind responsabilități concrete pentru toate instituțiile/forțele implicate. De asemenea s-au dezbătut atât Deciziile de ucidere preventiva cât și Planurile de masuri. La ședința au fost invitați primarii localităților afectate, însă reprezentantul localității Săcele a lipsit.

Efectivele de jandarmi și cele polițienești vor acorda sprijin pentru derularea în bune condiții a masurilor dispuse, iar Comitetele Locale de sprijin conduse de primarii localităților afectate, vor participa la activitatea de ecarisare.

Prefectul județului Dumitru Jeacă a convocat totodată si Comisia pentru evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale, pentru a demara acțiunile specifice și a întocmi documentele pentru evaluarea pagubelor suferite de populație, deținători de efective de porci.