UDTTMR MEDGIDIA A SĂRBĂTORIT VENIREA PRIMĂVERII

Cel mai așteptat eveniment al anului pentru comunitatea tătară a fost sărbătorit la Medgidia de către Filiala Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Este vorba despre Nevruz care marchează venirea primăverii. În cadrul spectacolului s-au recitat poezii în limba tătară, s-a cântat și s-a dansat.

Pentru comunitatea musulmană Nevruz-ul este sărbătoarea care vesteşte renașterea. Astfel că în fiecare an, pe 21 martie, etnia cinsteşte venirea primăverii. Potrivit tradiţiei, cei mai tineri reprezentanţi ai comunităţii recită poezii specifice.

În cadrul acţiunii pregătită de către UDTTTMR Medgidia a fost prezentată semnificaţia zilei în universul tradiţiilor populare. Toți cei care au fost prezenți alături de comunitatea de tătari din Medgidia au fost întâmpinați cu ouă vopsite și grâu încolțit.

De la spectacol nu putea să lipseasca obiceiul bayrak-ului, care reprezinta o creangă înmugurită, împodobită cu diverse obiecte precum batiste, marame și dulciuri.

Nevruzul sau Nawrezul este o sărbătoare veche de 5.000 de ani a lumii turce şi celebrează Anul Nou. Din punct de vedere al obiceiurilor este asemănată cu sărbătorile pascale ale românilor. Din păcate, tradiția se mai practica doar în cadrul unor festivități organizate de uniuni și asociații care vor neapărat ca obiceiul să fie păstrat.