Săptămâna Albă sau cea a brânzei şi a untului este ultima săptămână dinaintea Postului Mare. Este o perioadă în care credincioșii țin post de carne, dar au libertate la brânză, unt, ouă și peşte. Mai ,,pe românește”, Săptămâna Albă e un fel de ,,antrenament” pentru ce va urma.
În perioada celor şapte săptămâni ale Postului Mare nu se consumă carne, peşte, produse lactate, ouă şi se recomandă abstinenţa şi abţinerea de la petreceri, dans, muzică profană şi de la alte activităţi, care ar distrage atenţia de la viaţa spirituală. Postul Mare este un timp de rugăciune, pocăinţă, smerenie şi introspecţie.
Săptămâna Brânzei se încheie cu Duminica Iertării, la Vecernia căreia toţi credincioşii îşi cer iertare unul altuia. După Duminica Iertării vine Lunea albă sau Lunea curată, pentru că toţi credincioşii, mărturisindu-şi păcatele, şi-au cerut iertare, ca să înceapă Postul Mare cu inima curată.
În imaginile de mai jos, vă prezentăm două icoane speciale din colecția de patrimoniu a Muzeului ASTRA. Este vorba despre ,,Judecata de Apoi”, operă datată în anul 1841, din Laz, Valea Sebeşului și ,,Prăznicar cu Învierea Domnului Iisus Hristos” – 1901, Laz, Valea Sebeşului.
Leave a Reply