Arhive

MAI MULTE FAMILII DIN MEDGIDIA NU ÎȘI POT PERMITE SĂ OFERE BUCURIA UNUI COPIL LA ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR

Pentru foarte multe familii, începutul de an şcolar nu reprezintă decât o povară în plus pe lângă traiul zilnic. Ghiozdanele, caietele, uniforma sau o pereche de pantofi noi reprezintă un lux la care mulţi copii nici nu îndrăznesc să viseze. Este și cazul a două familii din Medgidia care se luptă să își trimită copiii la grădiniță și la școală.

Pe Maria, am găsit-o în pragul casei. Nu întâmplător poartă acest nume. Pentru că această minune de copil a salvat viața mamei sale când avea numai 3 anișori. Povestea familiei este una demnă de un roman. Mama bolnavă, iar tatăl în închisoare. Ca și cum nu era suficient a mai apărut un necaz.

În prezent cele două suflete trăiesc la limita sărăciei. Zilnic se luptă să trăiască. Acum când micuții se pregătesc pentru grădiniță, Maria privește neputincioasă. Știe că mama i-a spus că nu are bani. Adică nu are posibilitatea să o trimită pe micuță la grădiniță.

O altă familie, alt destin. O fetiță de 9 ani premiantă este în pragul abandonului școlar. Mama încearcă din răsputeri să nu se întâmple acest lucru, însă devine neputincioasă în fața problemelor materiale.

Fetița a terminat clasa a III-a şi visează să-şi “dea doctoratul”. Îi place să înveţe şi mai ales să meargă la școală unde are mulți prieteni. Însă pentru toate acestea părinții au nevoie de bani.

Chiar dacă, la nivel teoretic, învăţământul obligatoriu este gratuit, pentru unele familii din Medgidia, costul rechizitelor şi al celor necesare pentru a merge la şcoală este mult prea mare. Din acest motiv, mulți copii care provin din familii fără posibilități materiale abandonează şcoala. Pe această cale și reprezentanții bisericii fac un apel către persoanele care doresc să ajute ca unii copii să poată să se bucure la început de an școlar.

Tot ceea ce face bucuria unui copil la început de an şcolar reprezintă un lux pe care aceste familii nu şi le pot permite. Însă noi toți ii putem ajuta. Un gest cât de mic, contează..