Arhive

MĂDĂLIN VOICU AJUTĂ LA SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR COMUNITĂŢILOR DE RROMI

Aflată la 40 de kilometri de Constanţa, comuna Cuza Vodă, este cunoscută în zonă ca una dintre localităţile în care trăieşte o comunitate compactă de rromi. Problemele sociale ale etnieni sunt numeroase, însă specialiştii spun că pot fi rezolvate pas cu pas. La acest aspect s-au gândit și reprezentanții administrației locale care s-au întrunit alături de reprezentanții mai multor instituții. Invitatul special a fost deputatul Mădălin Voicu.

La ședinta organizată în cadrul primăriei din Cuza Vodă au fost prezenți reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, dar și directorii instituțiilor de învățământ. Pentru toți au fost adresate întrebări referitoare la problemele care există dar și ce soluții se pot gasi pentru soluționarea lor. Administrația locală a declarat că membrii comunității de rromi au nevoie de locuri de muncă pentru a putea beneficia de asigurări de sănătate, dar și de programe de integrare școlară și profesională. Însă o problemă a acestora este lipsa actelor de identitate.

În timpul ședinței au existat mai multe divergențe. Fostul viceprimar Vasile Banu Cojocaru i-a prezentat lui Madălin Voicu nemulțumirile sale. Însă și primarul a avut mai multe intervenţii.

Pentru că i-a reprezentat mereu cu cinste pe rromi Mădălin Voicu a adresat la rândul său ,mai multe întrebări edilului și organelor de ordine. Deputatul susţine că este foarte important ca legea să fie aplicată corect tuturor celor care greșesc.

Niculae Horneţ primarul comunei spune că mulţi dintre locuitori nu au nici măcar acte de identitate. O altă problemă care îi nemulţumeşte pe aleşii locali este situaţia cimitirului. În comuna Cuza Vodă există nişte practici unice: morminte deasupra pământului construcţii funerare cu aspect de cavouri, sau cu o formă ciudată.
sincron

Edilul este de părere că administraţia locală a făcut tot ce era cu putinţă pentru ca etnicilor romi, care constituie, populaţia majoritară, să le fie mai bine. Conform documentelor rromii sunt stabiliţi în localitate din anul 1960. În urma întâlnirii s-au stabilit şi priorităţile pentru îmbunătăţirea vieţii comunităţilor de rromi, însă până la soluționarea problemelor din localitate vor mai trece … câțiva ani!