INVESTIȚII ÎN INFRASTRUCTURA DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN JUDEȚELE SIBIU ȘI BRAȘOV

Peste 220 de milioane de euro, bani europeni (o primă decizie de finanțare de peste 84 de milioane de euro a fost emisă deja), se vor investi în comunități care totalizează, în județele Sibiu și Brașov, aproape 300 de mii de locuitori.

Raluca Turcan, deputat PNL:
“Am răspuns astăzi invitației companiei APĂ CANAL S.A. și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Sibiu de a participa la prezentarea Studiului de fezabilitate pentru Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov. Am realizat, astfel, o demonstrație de continuitate în susținerea celui mai amplu proiect din istoria de peste 120 de ani a societății de apă.

Am evocat astăzi momentul semnării la Sibiu a documentelor premergătoare proiectului, un eveniment pe care l-am organizat ca vicepremier al României și la care a participat ministrul Marcel Boloș. Am avut atunci demonstrația (repetată permanent până în prezent) seriozității cu care toți cei implicați, fără excepție, tratează acest demers.

Asigurarea serviciilor de apă și canalizare este o condiție esențială în dezvoltarea comunităților și din acest punct de vedere contribuția acestui proiect este evidentă. Două municipii (Sibiu și Făgăraș), cinci orașe, 12 comune din județul Sibiu și cinci din Brașov sunt implicate în proiect. În plus, alte patru comune din județul Sibiu, chiar dacă nu se vor realiza lucrări pe raza lor, vor beneficia de îmbunătățirea infrastructurii de tratare și transport apă potabilă.

Mărturisesc că susținerea acestui proiect încă de acum câțiva ani face ca evenimentul de azi să fie și un motiv de bucurie personală pentru mine, chiar dacă, evident, greul abia începe. Lucrările vor reprezenta în sine o provocare: sunt prevăzuți peste 150 de km de aducțiuni de apă noi, peste 160 de km de rețele de apă noi, stații de clorinare, tartare, pompare etc., 40 km de rețele de canalizare noi, conducte și instalații. De asemenea, o provocare este și raportarea la noile prețuri de pe piață, dar am convingerea sinceră a unui succes.

Am felicitat Apă Canal pentru încheierea contractului de reabilitare a magistralei de pe Calea Dumbrăvii (parte a proiectului) și sper ca toate celelalte 20 de contracte aflate în diferite faze să aibă cadență normală, să se deruleze în termene și să creeze locuitorilor cât mai puțin disconfort.”