Felix Stroe: Sintagma de „oameni ai muncii” nu e desuetă

Sunt unul dintre parlamentarii social-democrați care a susținut, în cunoștință de cauză și chiar cu mult înainte de a deveni senator al României, necesitatea măririi pensiilor, pentru TOATE categoriile de foști oameni ai muncii.

Nu! Sintagma de „oameni ai muncii” nu e desuetă și nu va fi vreodată. Țara e construită de cei care muncesc, inclusiv de cei care trudesc în străinătate, pentru un trai mai bun și pentru a-și susține familiile, rămase acasă. Întâlnirile cu diverse categorii de penionari, începând cu cadrele militare, din rândul cărora provin și eu, mi-au lămurit dificultățile, greutățile cu care se confruntă, lună de lună.

Oamenii trebuie să fie răsplătiți după o viață de muncă și trebuie să aibă liniștea unei vieți la pensie! Tihnită. Ei nu cer de pomană – cer ce li se cuvine! Statul nu își face „o pomană” cu creșterea pensiilor!Creșterea pensiilor cu 11% nu acoperă decât parțial scumpirile din ultimul an! Explozia prețurilor la energie si gaze, practic dublarea facturilor, scumpiri în lanț la alimente, +24% la combustibil. Puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut cu 15-20% numai în ultimul an.

România este a doua țară europeană cu cel mai ridicat risc de sărăcie și excluziune socială în rândul seniorilor, din Uniunea Europeană, după Bulgaria. În România, 44% dintre persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani trăiau în sărăcie in 2020, după Bulgaria (50%).

Media UE a fost de 20%, Cehia (15%), Polonia (19%) iar in Ungaria 20% dintre seniori trăiesc în sărăcie. În cifre absolute, 1,6 milioane seniori români traiesc în sărăcie, spun datele Eurostat.În octombrie 2021, 1,6 milioane de seniori (33%) aveau pensie de până la 1000 lei/lună, 2,7 milioane seniori (55%) aveau pensie de până la 1500 lei/lună, 3,7 milioane seniori (76%, trei sferturi) aveau pensii de până la 2000 lei/lună, 4,2 milioane seniori (86%) aveau pensie de până la 2500 lei/lună. Total seniori pensionari: 4.9 milioane.

Trebuie să facem ceva, și cât mai repede. De aceea noi, Partidul Social Democrat, am acceptat să intrăm la guvernare, într-o perioadă atât de dificilă!

Felix Stroe, senator PSD