DOCUMENT ANSVSA CARE LĂMUREȘTE PROBLEMA GESTIONĂRII CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN

Problema gestionării câinilor fără stăpân este încă una de actualitate. Multe primării din județul Constanța și nu numai au încheiat contracte cu diverse societăți comerciale care adună câinii de pe domeniul public în schimbul unor sume de bani, mai mici sau mai mari. La Medgidia din achiziția publică reiese foarte clar că prețul este de 300 lei/pentru fiecare câine. Modul de lucru al angajaților societății și condițiile din adăpostul de la Ovidiu atrag critici destul de aspre atât din partea iubitorilor de animale cât și a asociațiilor de protecție a animalelor. Reprezentanții ONG-urilor spun că au sesizat de nenumătate ori problemele și normele legale încălcate de privații care încheie contracte cu primăriile pentru „gestionarea câinilor fără stăpân”, dar, de multe ori, autoritățile menite să verifice activitatea societăților comericale care prestează servicii de ecarisaj nu s-au implicat suficient. Totuși eu existat oameni care nu au stat cu mâinile în sân și au sesizat forurile superioare. Unul dintre ei a primit un răspuns mai mult decât edificator. AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA AUMENTELOR clarifică toate speculațiile și interpretările legii.

Potrivit autorității: „Textul alin. (4) al art. 2 din O.U.G. nr. 155/2001, cu modificările şi completările ulterioare astfel cum a fost publicat in Monitorul Oficial al Românici nu este o enumerare, respectiv că atât persoanelor juridice, cât și asociatiilor sau fundatiilor, le pot fi concesionate serviciile specializate pentru gestionarea căinilor fără stăpăn, ci este o precizare prin care se arată că, din cadrul persoanelor juridice, numai asociațiilor şi fundațiilor le pot fi concesionate aceste servicii. Mai mult, in art. 3 alin. (1) din acelaşi act normativ se face referire numai la „asociatii sau fundații”, respectiv: „În adăposturile ce aparţin asociaţillor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor pot fi cazați câini fără stăpăn care vor fi supuşi acţiunilor sanitar-veterinare conform legislației în vigoare şi vor fi identificaţi prin microcipare sau prin alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritalea Naţionald Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, nefăcându-se vorbire de alte persoane juridice. Din cele de mai sus rezultă că numai asociațiilor și fundațiilor le pot fi concesionate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.”

Documentul semnat de președintele-secretar de stat, dr. Geronimo Răducu Brănescu, specifică foarte clar faptul că „numai asociațiilor și fundatiilor le pot fi concesionate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.”

 

Mai mult, în luna mai, edilul localității Mihail Kogălniceanu susţinea că deşi are contract cu firmă specializată, Primăria are obligaţia de a înfiinţa un serviciu propriu de ecarisaj. Iată declarația pentru Radio Constanța:

„Există o hotărâre a Înaltei Curți de Casație prin care ne obligă să facem serviciul personal de ecarisaj. Este peste puterile noastre. Noi în momentul acesta avem un contract de prestări servicii cu o societate pe care în următoarea perioadă datorită acestei hotărâri al Înaltei Curți o să îl reziliem. Nu știu cum o să rezolvăm problema pentru că sunt foarte mulți câini. Nu știu dacă administrațiile sau societățile care îi adună îi iau de la mine și îi duc dincolo sau de dincolo și îi aduc la mine”, a precizat primarul Ancuţa Belu pentru Radio Constanța.