Arhive

DIRECŢIA SANITAR-VETERINARĂ ANUNŢĂ CONTROALE SEVERE ÎN PIEŢE ŞI MAGAZINE

În perioada sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ne atrage atenţia să nu cumpărăm produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. De asemenea efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii provenite de la porcii sacrificaţi este obligatorie.

Testul poate fi efectuat în trei centre din municipiul Constanţa şi câte un centru în Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari. La Constanţa, medicii veterinari se află la sediul DSVSA, în Piaţa Brick şi în Piaţa Griviţei. Programul de funcţionare în zilele lucrătoare şi sâmbătă este de la ora 8,00 şi până la ora 16,00, iar în zilele de duminică de la ora 8,00 la ora 14,00. Tariful este de 11,16 lei pentru porcul domestic şi 22,32 de lei pentru porcul mistreţ.

„Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără control sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi al salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe deosebit de grave. Consumatorii se supun unui risc major, îmbolnăvirea de trichineloză, care poate fi contactată prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic ce poate conţine larve infestate. Nu trebuie să se consume nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului”, a declarat dr. Geronimo Bărnescu directorul DSVSA

Potrivit oficialului, medicii veterinari vor intensifica controalele în pieţe şi magazine, în această perioadă. Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 008 826 787 şi poate fi apelat gratuit. Solicitările consumatorilor vor fi soluţionate în regim de urgenţă de către inspectorii sanitar-veterinari.