DE CE AR TREBUI SĂ RECICLĂM HÂRTIA?

În zilele noastre, hârtia este un material comun, însă, în trecut ea era rară și foarte prețuită. Spre deosebire de celelalte materiale reciclabile, hartia nu poate fi prelucrată la infinit. Însă există două avantaje ale reciclării: facem bine pentru natură și poate fi o afacere pentru noi.

Hârtia a fost inventată în anul 105 de un nobil chinez. Rețeta lui nu părea complicata- amestecul scoarței de dud, cânepă și apa, presat într-o mașinărie specială și lăsat să se usuce la soare. Încă de atunci, chinezii au fabricat hârtia din materiale reciclabile. Totuși dupa mai multe reutilizări, fibrele devin prea slabe și scurte pentru a mai putea fi folosite. De aceea, fibrele noi sunt amestecate cu fibre reciclate atunci când sunt fabricate produse noi din hârtie.
Totodată, s-au înființat centre de colectare a maculaturii, care ne plătesc pentru hârtia adusă, ceea ce înseamna un venit pentru noi.

De ce ar trebui să reciclăm hârtia?

1. Economisim energie – O fabrică producătoare de hârtie folosește cu 40% mai puțină energie dacă utilizează hârtie reciclabilă, în loc de fibra nouă.
2. Poluăm mediul mai puțin – Pentru a produce hârtie reciclată se folosesc mai puține chimicale și înălbitori decât în cazul în care se produce hârtie nouă.
3. Protejam pădurea – Dacă hârtia este reciclată se vor tăia și se vor folosi mai puțini copaci.