CREŞTINII ORTODOCŞI O SĂRBĂTORESC PE SFÂNTA PARASCHEVA, PROTECTOAREA MOLDOVEI

An de an, pe data de 14 octombrie, credincioşii o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Despre ea se ştie că s-a născut în Epivatos, lângă cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără. A dus o viaţă ascetică în pustiu şi s-a rugat neîncetat. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, în timpul vieţii sale, Cuvioasa Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase dar şi alte minuni.

Din puţinele ştiri privitoare la viaţa ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Sfânta a fost îngropată ca o străină, iar moaştele i-au fost descoperite ulterior, când unor creştini li s-a arătat în vis sfânta care le-a zis să-i dezgroape osemintele pământeşti. De atunci, moaştele au fost puse la loc de cinste în diferite biserici şi catedrale, iar în prezent se află la Catedrala Ortodoxă din Iaşi. Care este semnificația acestei sărbători?

În popor, Sfânta este percepută ca “mare la trup şi urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfânta Vineri. Pentru oameni ea rămâne un exemplu de credință și dragoste.

Tradiţiile şi obiceiurile acestei zile s-au păstrat de-a lungul timpului. De Sfânta Parascheva, nu se lucrează, nici la serviciu şi nici acasă. În această zi nu ai voie să calci, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviţi durerile de cap şi cele de ochi. În acelaşi timp, dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.