Arhive

CREȘTINII ORTODOCȘI ÎI SĂRBĂTORESC PE SFINȚII ÎMPĂRAŢI CONSTANTIN ȘI ELENA

Bisericile și-au deschis astăzi porțile pentru creștinii din întreaga țară. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este una din cele mai importante din calendarul ortodox. În ianuarie 313, împăratul Constantin cel Mare a dat un act prin care creştinismul a devenit „religio licita”, adică religie permisă, la fel ca celelalte religii din imperiu.

În fiecare an pe data de 21 mai, creștinii ortodocși serbează ziua Sărbătoarea Împărați Constantin și Elena. Aceștia sunt cunoscuți ca cei care au dat libertate creștinismului. Asta pentru că în timpul domniei împăratului Constantin, creștinismul a devenit religie recunoscută oficial în Imperiu.

Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena sunt reprezentaţi totdeauna în iconografie alături de cruce. Acesta ca semn al importanţei ei în viaţa lor, simbol al jertfei şi al iubirii pentru Mântuitorul.

Tradiția populară spune că sărbatoarea Sfinților Constantin și Elena marchează sfârșitul perioadei de însămânțare a ovăzului, meiului și porumbului. In vechime, dacă cineva îndrăznea să lucreze în această zi, se zicea că recolta câmpului îi va fi distrusă de foc sau de păguboase zburătoare. La această zi de sărbătoare Televiziunea Alpha Media urează sănătate și pace sufletească tuturor celor care poartă numele celor doi înalți sfinți. La mulți ani!