CREȘTINII L-AU SĂRBĂTORIT PE SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE

În fiecare an pe 23 aprilie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi în calendarul creştin-ortodox, iar iconografia păstrează imaginea acestuia călare pe un cal în timp ce străpunge cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă pioasă, în care Sfântul salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de fiara apocaliptică.

Chiar dacă imaginea a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul, Sfântul s-a făcut remarcat și prin faptele de arme. Întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa, Sfântul Gheorghe nu a cedat. Martorii suferinţelor, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, și au îmbrăţişat creştinismul. Pentru că Marele Mucenic a refuzat oferta lui Diocleţian de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism, împăratul a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale.

Gheorghe a rămas în conştiinţa populară românească unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, iar numeroase biserici îi poartă hramul. Oamenii au fost prezenți în număr mare la biserici și s-au rugat în primul rând pentru sănătate. Cu această ocazie preoții le-au vorbit credincioșilor despre Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Aproape un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe. Dintre aceștia cei mai mulți sunt bărbați și se numesc Gheorghe, George și alte derivate! TV ALPHA MEDIA le urează tuturor care își serbează onomastica „La mulţi ani sănătoşi şi luminoşi!”