Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi! Aceştia îl prăznuiesc pe data de 6 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, protectorul copiilor, al celor nevoiaşi, al marinarilor şi, în general, al tuturor călătorilor. Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, datorită minunilor săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa.
Ziua Sfântului Nicolae este nu doar o mare sãrbãtoare creștinã ci și motiv de petrecere pentru toþi cei care poartã numele sfântului. Despre cel care a fost episcopul Nicolae se spune cã este pe de-o parte ocrotitorul copiiilor iar pe de altã parte cel care ocrotește toți sãracii. Supranumit și „Fãcãtorul de Minuni”, Sfântul Nicolae și-a folosit moștenirea pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, pe cei bolnavi și suferinzi.
Vestea despre generozitatea Sfântului s-a răspândit repede în ţinut, iar în timpul domniei împăratului roman Diocleţian, el a fost exilat şi închis. A trecut la cele veşnice la 6 decembrie 343, în Myra, fiind înmormântat în catedrala oraşului. Potrivit legendelor, din mormântul Sfântului a izvorât ulei cu puteri tămăduitoare. Dincolo de legende însă, Biserica îl vede ca pe un mare sfânt şi îi acordă cinstea care i se cuvine.
Legenda lui Moş Nicolae spune că moşul este un bătrân care soseşte pe un cal alb. El păzeşte Soarele, care încearcă să să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură. Legenda mai spune că moş Nicolae ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, stăpâneşte apele şi apără soldaţii. Ca sfânt, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini.
Leave a Reply