Arhive

Consilierii judeţeni s-au reunit în prima şedinţă ordinară din acest an

43 de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței aferente lunii ianuarie. Cel mai important proiect de hotărâre, de pe ordinea de zi, a fost cel cu privire la aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli, pentru anul 2023, al Consiliului Județean Constanța. Astfel, pentru acest an, aleșii județeni au adoptat, cu un număr de 35 voturi, o estimare bugetară de 696.336.098 de lei. Pentru acest an au fost estimate cheltuieli în valoare de 837.354.456 lei, diferența fiind asigurată din excedentul anilor precedenți. Din această valoare peste 390 de milioane au fost alocate pentru investiții. Totodată, a fost aprobată lista obiectivelor de investiții, programul de investiții publice, lista proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile în perioada 2023-2026, precum și situația numărului de personal permanent și temporar și a salariilor de bază pe anul 2023. Programul de investiții publice a fost elaborat și fundamentat în concordanță cu Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, accentul fiind pus pe finalizarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, proiecte care trebuie finalizate în anul 2023, dar și realizarea de documentații tehnico-economice necesare reabilitării unor clădiri aflate în patrimoniul CJC, cât și realizării de obiective noi de investiții. Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici.
În ședința aferentă lunii ianuarie, aleșii locali au aprobat și bugetele instituțiilor de cultură subordonate. Pentru anul curent, bugetul total alocat instituțiilor de cultură constănțene se ridică la suma de 51.370.879 lei. Astfel, Teatrul de Stat Constanța a primit un buget de 10.442.369 de lei, Muzeul de Artă Constanța suma de 4.636.069 de lei, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța – 20.360.593 lei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța – 14.829.720 lei, Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” – 12.669.187 lei, Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” – 1.237.241 lei, iar Biblioteca Județeană “I.N. Roman” va primi un buget de 7.535.340 lei. Pentru mai multe detalii privitoare la bugetele instituțiilor de cultură, puteți consulta proiectele de hotărâri aici.
Proiectul privind aprobarea Bugetului Unității de Asistență Medico-Sociale Agigea a fost un alt punct dezbătut și aprobat în această ședință. Pentru anul 2022, unitatea medicală are un buget estimat de 6.995.808 lei, mai mare cu 453.671 lei față de cel din anul precedent.
Tot în ședința de astăzi au fost votate și bugetele de venituri și cheltuieli al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța și cel al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Astfel, pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, aleșii locali au aprobat pentru anul 2023 un venit de 42.660.561. Dacă doriți să consultați structura bugetului acestei instituții, puteți vedea documentele aici. Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a primit, în urma ședinței un buget de 830.143.540 lei, mai mare cu 154.717.537 lei față de cel de anul precedent. Pentru detalii suplimentare puteți consulta aici bugetul SCJU.

Alte trei proiecte de hotărâre adoptate au fost cele privind Bugetele de Venituri și Cheltuieli, ale Centrelor de Educație Incluzivă. Astfel, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Delfinul” Constanța va avea un buget anual de 3.640.637 lei, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori” Constanța urmează să primească suma de 2.654.452 lei, iar Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Albatros” Constanța are un buget aprobat de 3.055.000 lei. De asemenea, astăzi a fost aprobat și bugetul Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța, care se ridică la valoarea de 698.500 lei.

Tot în cadrul ședinței au fost dezbătute și votate proiectele de hotărâre privind alocarea bugetară, pentru anul 2023, către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și către Direcția de Pază a Județului Constanța. În acest sens, aleșii locali au adoptat cu un număr de 35 voturi propunerea Bugetului de Venitrui și Cheltuieli al DGASPC Constanța, care în acest an se ridică la valoarea de 219.558.845 lei. Propunerea privind Bugetul de Venituri și Cheltuieli al DGEP Constanța, a primit un număr de 35 voturi și se ridică, anul acesta, la suma de 8.380.000 de lei, iar cea a Direcției de Pază a Județului Constanța a primit un număr de 35 voturi și este de 15.812.309 lei.
Bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, a fost și el adoptat cu un număr de 34 voturi. Astfel, pentru anul curent regia a primit un buget estimat de 107.629.350 lei. Pentru mai multe informații privind structura bugetului companiei, puteți consulta documentele aici.

Alte două proiecte importante, ce au fost dezbătute, astăzi, de către aleșii locali, au fost cele cu privire la repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2023 și repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2023. Astfel, în urma analizării solicitărilor scrise primite din partea reprezentanților primăriilor din județ, Comisia de analiză a solicitărilor UAT-urilor formulate în vederea repartizării sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2023, a fost întocmită o propunere de repartizare a sumelor, pe care o puteți găsi aici. În ceea ce privește repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din impozitul pe profit în anul 2023, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, propunerea de repartizare a sumelor, o puteți consulta aici.
Totodată consilierii județeni au aprobat costul mediu și valoarea contribuției lunare de întreținere, pentru serviciile furnizate de Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea, în anul 2023, precum și procedura de stabilire și încasare a contribuției lunare de întreținere. Astfel, costul lunar de întreținere, pentru beneficiarii de servicii din cadrul unității medicale, a fost stabilit în cuantum de 5462,56 lei/beneficiar, în timp ce contribuția lunară de întreținere pentru persoanele independente asistate social este de 1450 lei/beneficiar, respectiv 1700 lei/beneficiar, pentru persoanele dependente.

Aprobarea organigramei și a statului de funcții pe anul 2023, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța a făcut obiectul unui alt proiect înscris pe ordinea de zi. Față de ultima aprobare, statul de funcții al instituției sanitare prezintă modificări în ceea ce privește numărul total de posturi, acesta fiind majorat cu un număr de 97 de posturi necesare, de la 3934 la 4031. Majorarea are la bază repartizarea de către Ministerul Sănătății a unui număr suplimentar de medici și farmaciști rezidenți, în acest sens fiind încheiate 193 de noi contracte individuale de muncă pe perioadă determinată. În același timp, pentru 95 de rezidenți din promoțiile anterioare, contractele de muncă au încetat, ca urmare a finalizării perioadei de pregătire a rezidențiatului. Totodată, postul de Șef Serviciu secretariat-general a fost desființat. Mai multe informații cu privire la aceste modificări, puteți accesa aici.
De asemenea, a fost aprobat și proiectul privind participarea Județului Constanța, în calitate de partener, la constituirea „Consorțiului regional pentru învățămănt dual preuniversitar și universitar Tehno-Dobrogea”. Intenția Universității Ovidius din Constanța este de a forma un consorțiu integrat, fără personalitate juridică, constituit la nivel județean, în baza unui acord de parteneriat în vederea depunerii unui proiect la finanțare în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență. Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu regional de învățământ dual este de 21,12 milioane de euro.
Ședința de astăzi a fost ținută în regim fizic, în sala “Remus Opreanu” a Palatului Administrativ și au fost prezenți 35 de consilieri județeni.