Arhive

CLĂDIREA COLEGIULUI MIHAI EMINESCU DIN CONSTANŢA ESTE UNA DINTRE CELE VIZATE

Mai multe licee din Constanţa ar urma să intre într-un program de reabilitare din 2015. Instituţiile care își desfășoară activitatea în clădiri istorice precum Colegiul Naţional Mihai Eminescu sau Mircea cel Bătrân sunt printre cele vizate. Conducerile se confruntă însă cu problema obţinerii aprobărilor necesare de la Ministerul Culturii. Şi asta pentru că datorită vechimii clădirile sunt considerate monumente arhitecturale şi nu pot suferi nicio modificare importantă în lipsa avizelor.

Colegiul Mihai Mihai Eminescu din Constanţa este unul dintre cele vizate. Unitatea are nevoie de o renovare totală, inclusiv la nivelul fundaţiei întrucât clădirea a fost construită în anul 1819. Aripa nouă a liceului a fost ridicată undeva la începutul anilor ’60.

Problema cu care se confruntă conducerea unităţii şcolare este obţinerea avizelor necesare pentru modernizare. Liceul şi curtea s-au extins de-a lungul timpului peste mărturii istorice importante, însă acestea au fost conservate. Una dintre ele este bazilica paleo-creştină peste care în acest moment se află terenul de sport.
Derularea lucrărilor de reabilitare se desfăşoară cu dificultate tocmai datorită existenţei acestor tipuri de elemente istorice. Ultima renovare a liceului a avut loc în anul 1977 după cutremurul care a afectat serios clădirea. Un alt liceu de tradiţie care are nevoie de consolidare şi renovare este Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Conducerea acestuia estimează că ar mai fi nevoie de aproximativ 1 milion de euro pentru terminarea renovării.

Banii necesari ar urma să fie obţinuţi prin finanţare europeană.

Colegiile vor fi evaluate în această perioadă de o comisie a primăriei care va decide nevoile imediate. Pe listă se mai află Liceul cu Program Sportiv ,,Nicolae Rotaru” şi Grupul Şcolar ,,Dimitrie Leonida”.