Arhive

CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII CONSTANȚA VINE ÎN SPRIJINUL VÂRSTNICILOR

În anul 2014 pensionarii din județul Constanța au ridicat foarte multe probleme. Printre ele se numără: dosarele de pensie, valoarea punctului de pensie și chiar recalcularile ce stau la baza legii. Oficialii Casei Județene de Pensii spun că odată cu începutul de an au intervenit modificări în favoarea pensionarilor. În momentul de față la nivelul județului Constanța sunt 187.000 de pensionari. Datorită nelămuririlor pe care le au bătrânii, Casa de Pensii vine în sprijinul lor și încearcă să ofere răspunsuri cât mai corecte și concrete.

Odată cu intrarea în noul an, au intervenit foarte multe modificări în ceea ce privește sistemul de pensii. De exemplu de la 1 ianuarie 2015 a crescut valoarea punctului de pensie de la 790,7 lei la 830,2 lei. De asemenea, în ceea ce privește indicele de pensie, începând cu anul trecut bătrânii au primit sumele cuvenite, lucru de care nu au mai beneficiat din anul 2011. Cota contribuției individuale de asigurări sociale este acum de 10,5% indiferent de condițiile de muncă.

Totodată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurări sociale este de 845 lei. De asemenea, și cuantumul ajutorului de deces a crescut în acest an. În cazul persoanelor decedate ce au avut asigurare suma se ridică acum la 2.415 lei. În situația unui membru de familie decedat ajutorul este de 1.208 lei.