Arhive

“Cota progresivă înseamnă taxe mai mici pentru cei cu venituri mici și taxe mai mari pentru cei care obțin venituri mai mari”

Senatorul social-democrat, Felix Stroe, a urmărit cu atenție discuțiile din spațiul public și din mediul de afaceri legate de impozitarea progresivă.

“Acest sistem este un model implementat în toate economiile dezvoltate. Toate aceste economii au o clasă de mijloc foarte puternică. Aceasta este direcția spre care trebuie să se îndrepte și România!

Cota unică a crescut din păcate decalajele sociale. După aproape două decenii de cotă unică, 85% dintre salariații români câștigă sub nivelul salariului minim!? Cota progresivă înseamnă taxe mai mici pentru cei cu venituri mici și taxe mai mari pentru cei care obțin venituri mai mari. Este premisa pentru formarea unei clase de mijloc puternice, care reprezintă motorul cel mai puternic al economiei!
Niciuna dintre marile economii nu mai aplică cota unică de impozitare. Modelul a fost popular pentru fostele state din blocul sovietic. Multe dintre ele au revenit însă la cota progresivă (Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia). Chiar și Rusia a făcut un prim pas, de la cota unică, către cea progresivă, din 2021!
Singurele economii din UE care mai au cota unică sunt România, Bulgaria și Estonia!? Alte state din regiune care au cotă unică sunt doar Bosnia Herțegovina, Macedonia de Nord, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia și… Azerbaidjan. Nu acesta e modelul pe care trebuie să-l urmeze România”, Felix Stroe, senator PSD.