Arhive

CĂLĂTORII C.F.R. POT PRIMI BANI PENTRU ÎNTÂRZIERILE TRENURILOR ABIA DUPĂ ANUL 2019

Călătorii pot primi despăgubiri pentru întârzierile trenurilor. Guvernul a amânat însă acest drept până în 2019. Oamenii au dreptul la despăgubiri de la operatorii feroviari atunci când trenurile întârzie sau sunt anulate.

Măsura nu se va aplica din această lună, întrucât Guvernul a amânat aplicarea ei până în 2019. Potrivit Regulamentului Comisiei Europene, călătorii trebuie despăgubiţi cu 25% până la 100% din preţul biletului, dacă trenurile au întârzieri. România a obţinut o derogare în 2009 până la termenul 3 decembrie 2014, dată de la care trebuia să înceapă plata despăgubirilor. Hotărârea de Guvern a prelungit astfel perioada în care România beneficiază de o derogare de la dispoziţiile europene. În acest mod, călătorii nu vor primi despăgubiri pentru întârzierea trenurilor nici în perioada 2014-2019. Amânarea propusă de Ministerul Transporturilor are drept cauze „lipsa banilor pentru despăgubiri şi compensaţii”, dar şi „infrastructura deficitară”.

„Acordarea acestor derogări pentru următorii cinci ani este imperios necesară, devenind foarte dificil de asigurat nivelul de regularitate (…), despăgubirile şi compensaţiile pentru întârzieri producând pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare a stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care gestionarul de infrastructură nu poate fi tras la răspundere”.

Informația a fost furnizată într-o notă de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern elaborată de Ministerul Transporturilor şi aprobată de Guvern.