Arhive

CADRELE DIDACTICE VOR PRIMI BANI PENTRU DEZVOLTAREA PROFESIONALĂ

50 de milioane de euro din bani europeni sunt dedicați programului „Dezvoltarea carierei didactice”. Astfel 300.000 de profesori din mediul universitar și preuniversitar vor primi bani pentru diferite activități. Ei au libertatea să aleagă ce vor să facă cu banii atâta timp cât îi folosesc în scop școlar.

Veștile bune cu privire la fondurile acordate, i-au bucurat pe profesori. În acest sens fiecare cadru didactic va primi câte 700 de lei. Dascălii din Constanța își pot ridica banii începând cu data de 10 noiembrie de la unitatea de învățământ la care predau.

Dar veștile bune nu se opresc aici. De bani vor beneficia atât cadrele didactice cu normă întreagă cât și cele cu jumătate de normă.

Ministrul Educației susține că este conștient că aceaste sume sunt suficiente pentru cel mult două luni. Tot el a declarat faptul că fiecare cadru didactic va întocmi o fișă în care va justifica modul în care a utilizat fondurile.

„De data aceasta, nu există condiţionare strictă de a cumpăra cărţi şi a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziţia de materiale didactice, cărţi, participare la cursuri, conferinţe şi aşa mai departe (…) Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagină în care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro în raport cu dezvoltarea profesională a fiecărei persoane” – a declarat Remus Pricopie – Ministrul Educaţiei

Dacă profesorii sunt titulari în două unități de școlarizare vor primi banii de la una singură. Acest program nu va putea fi fraudat, datorită faptului că la primirea banilor fiecare CNP va fi trecut într-un sistem. Din acest motiv, inspectorul şcolar general Răducu Popescu, a rugat directorii unităților de învățământ să pună la vedere materialele necesare tuturor profesorilor.

Potrivit Ministrului Educației, Remus Pricopie, programul este de fapt o continuare a unui alt proiect care a fost întrerupt în anul 2010. Pe atunci se numea „Suta de euro pentru cărți”. În schimb inițiativa din acest an chiar dacă este o copie a celei de atunci, vine cu mai multă libertate pentru cadrele didactice în utilizarea banilor dar și justificarea lor.