Arhive

BOALA COLOANEI VERTEBRALE APARE ÎN PRIMII ANI DE ŞCOALĂ DIN CAUZA POZIŢIILOR NEADECVATE

Deformările coloanei vertebrale care se concretizează cu timpul în scolioze, se produc în timpul copilăriei. Medicii specialişti susţin că ele sunt în strânsă legătură cu primii ani de şcoală. Şi asta pentru că scolioza este determinată de poziţia pe care o adoptă copilul în bancă în timpul orelor de curs. Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărţi şi exerciţii care suprasolicită coloana vertebrală, sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului.

Potrivit specialiștilor numărul copiilor care suferă de scolioză şi cifoză este tot mai mare. Iar secţiile de ortopedie sunt asaltate de părinţi cu copii care se plâng de dureri de spate. Medicii avertizează că semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat. Nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoaşă.

Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul, pentru că le lucrează toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul, vâslitul, dar şi plimbările în aer liber, care relaxează muşchii dorsali.

Specialiştii spun că primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate. Dar şi creşterile rapide în înălţime ori stările de apatie şi anemie ale copiilor.
Din păcate, există şi foarte multe cazuri în care aceste deficienţe sunt prea târziu depistate şi nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate.