Arhive

BISERICA „SF. AP. PETRU ŞI PAVEL” DIN MEDGIDIA, LĂCAŞ DE CREDINȚĂ ȘI REZISTENȚĂ ANTICOMUNISTĂ

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Medgidia, lăcaş de credință și rezistență anticomunistă. Aceasta a fost tema conferinței susținută în cadrul lăcașului de cult de către profesorul universitar doctor Ion Bitoleanu alături de profesorul doctor Natașa Peteu. Totodată a avut loc și o expoziție de fotografie veche prezentată de către colecționarul George Neacșu.

La întâlnire a fost prezentat și un studiu despre istoricul bisericii. Publicul a putut afla mai multe despre istoria instituțiilor de cult și totodată a putut adresa întrebări despre existența și dezvoltarea românilor din Dobrogea.

În unele surse istorice se arată că în Medgidia o biserică ortodoxă bulgărească a fost înființată în timpul stăpânirii otomane în anul 1872. Alte documente arată că în perioada războiului din 1877 la Medgidia se afla numai o casă de rugăciune cu un singur preot. Apoi s-a construit Biserica veche care a fost situată la marginea vestică a orașului Medgidia. Potrivit hărții geografice de la sfârșitul sec al XIX-lea aceasta era amplasată la o distanță de aproximativ 80 m față de biserica actuală. În anul 1899 vechiul lăcaș de cult a fost demolat.

Construcția noii biserici a început cu fonduri colectate de la enoriași. În anul 1897 erau ridicați stâlpii pentru fundație, însă lucrările stagnau din lipsa fondurilor. Din acel moment devine legendară intervenția primarului Medgidiei Kemal Agi Amet care prin
eforturile susținute a obținut fonduri pentru zidirea bisericii ortodoxe.

În cadrul bisericii au deservit mai mulți preoți. Dintre aceștia preoții Teodor Voineagu și Dumitru Rogoveanu au suferit martirul lagărelor de muncă și de reeducare comuniste. Printre spectatori au fost prezente persoane care au avut ocazia să îi cunoască.

Conferința a creat un moment emoționant, care a reușit să aducă în sufletele celor prezenți dragostea pentru tot ce înseamnă istorie și credință.

Istorie, credință și dragoste. Vorbim despre oameni care au luptat și au riscat cu viața pentru credința lor. Se cuvine să ne plecăm cu smerenie și bucurie deopotrivă în fața tuturor celor care au dat o lecție de cinste și onoare într-un moment decisiv al istoriei națiunii române.