Arhive

GEAMIA „MAMUT KUYUSU” DIN COMUNA PEȘTERA A FOST INAUGURATĂ

Comuna constănţeană Peştera a inaugurat, unul dintre cele mai importante obiective de cult: Geamia „Mamut Kuyusu“ din satul Izvoru Mare. Primarul Valentin Vrabie susține că deși comunitatea musulmană este mică, fiecare credincios, are dreptul să se roage într-un lăcaș de cult. Aşa a luat naştere proiectul, care a vizat practic reconstrucția clădirii care se afla într-o stare foarte avansată degradare.

Mică, dar cu suflet mare. Așa este descrisă comunitatea musulmană din satul Izvoru Mare. Cei 14 membri s-au bucurat nespus de faptul că edilul Valentin Vrabie le-a îndeplinit dorința de a avea un lăcaș de rugăciune. La eveniment au participat consulul General al Republicii Turcia la Constanța, şeful Cultului Musulman din România, Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR, imami dar şi numeroşi credincioşi musulmani. Așa cum spune tradiția orice obiectiv este inaugurat prin tăierea panglicii.

Cu ani în urmă în satul Izvoru Mare trăia o comunitate importantă de credincioşi musulmani. DE AICI POZE GEAMIA RUINATĂ Exista chiar şi o geamie. Trecerea timpului și-a spus cuvântul și datorită faptului că era construită din chirpici s-a năruit. Pentru că lăcașul de cult devenise impracticabil, edilul Valentin Vrabie a hotărât că este nevoie de o investiție importantă.

După multă muncă și eforturi susținute astăzi locuitorii din satul Izvoru Mare se pot mândri cu un lăcaș de cult impresionant.

Muftiul Cultului Musulman din România s-a declarat sceptic la început însă când a văzut lucrările finalizate nu i-a venit să creadă.

Noua Geamie din Izvoru Mare este un lăcaş de cult modern, care poate găzdui la slujbele religioase peste 100 de enoriaşi.

Dobrogea este model de conviețuire interentică și pe același principiu au mers și locuitorii din Izvoru Mare chiar dacă sunt de religii diferite. Au trăit în armonie, au convieţuit paşnic și chiar dacă între timp unii s-au mutat din localitate, au vrut să fie prezenți la inaugurarea noii geamii.

Imamul din comună a muncit cot la cot cu membri comunității și au sprijinit primăria în demersul de modernizare a lăcașului de cult. Chiar dacă și-a văzut visul împlinit, spune că mai sunt multe de făcut.

Bătrânii satului spun că în trecut tătarii erau foarte mulți și aveau case pe dealul din fața geamiei. Chiar dacă în prezent mai sunt doar 14 musulmani oamenii speră că odată cu reabilitarea gemiei, comunitatea musulmană va crește întrucât zona oferă oportunități deosebite pentru dezvoltarea unor afaceri în domeniul agricol și creșterea animalelor.
foto: Observator.ro