Arhive

BISERICA A RÂNDUIT CA ÎN ACEASTĂ ZI SĂ SE FACĂ DEZLEGARE LA PEŞTE

În fiecare an, pe 6 august, creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos. Sărbătoarea are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că Iisus nu este doar un prooroc ci Fiul lui Dumnezeu.

În popor, această sărbătoare creştin ortodoxă este privită şi ca începutul toamnei. Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare… Biserica a rânduit ca în această zi să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Mării.

La Medgidia oamenii au venit la biserică dis de dimineață. Cu credință și speranță toți s-au rugat și au aprins lumânări. Ce cunosc ei despre această sărbătoare?

În satele româneşti încă mai este păstrat viu spiritul acestei zile, de care sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul.