Arhive

BĂTAIE PENTRU FABRICA DE CIMENT DIN MEDGIDIA

Interes maxim pentru activele Lafarge de la malul mării. Compania a primit peste o sută de oferte din partea investitorilor, inclusiv a concurenţei, pentru preluarea activelor scoase la vânzare, printre care se numără şi fabrica de la Medgidia.

Mult-mediatizata fuziune dintre Holcim şi Lafarge se anunţă a fi deosebit de fructuoasă, atât pentru cele două companii, cât şi pentru angajaţii acestora. Privită la început cu suspiciune, scoaterea la vânzare a activelor din România (şi nu numai) ale Lafarge a generat o explozie de scrisori de intenţie venite din partea oamenilor de afaceri din domeniu şi nu numai. Peste 100 de oferte de preluare a fabricilor, inclusiv a celor din România, au fost primite de către Lafarge. „Cele peste 100 de scrisori de intenţie vin din partea fondurilor de capital privat şi de la alţi producători de ciment“, a declarat, la Zurich, directorul general al Holcim, Bernard Fontana. Potrivit Reuters, mai multe persoane sunt interesate de preluarea tuturor fabricilor scoase la vânzare, însă discuţiile cu potenţialii cumpărători vor începe luna viitoare. Bernard Fontanta nu a precizat care este termenul-limită pentru depunerea ofertelor şi nici preţurile cu care vor fi vândute fabricile.

Cele două companii au propus o vânzare de active cu o valoare de 5 miliarde de euro, acum două săptămâni, în eforturile lor de a obţine aprobările autorităţilor de reglementare din ţările unde sunt prezente. Pe lista activelor scoase la vânzare se numără fabrici din România, Austria, Ungaria, Serbia, Marea Britanie, Canada, Filipine, Mauritius şi Brazilia. Din ţara noastră, companiile au decis ca fabricile Lafarge să fie cele scoase la vânzare, şi anume cele de la Medgidia, Hoghiz (judeţul Braşov), staţia de măcinare de la Târgu-Jiu şi betonierele.

Compania Lafarge Ciment a inaugurat, la sfârşitul lui 2009, cel mai mare siloz tip dom din lume, la Medgidia. Construcţia are o capacitate de 250.000 de metri cubi, este destinată depozitării clincherului. Valoarea acestei investiţii unice în lume se ridică la 16,5 milioane de euro.

Cei doi producători de ciment, Holcim şi Lafarge, au anunţat planul de fuziune la începutul lunii aprilie. Pentru a fuziona, companiile sunt nevoite să vândă fabrici de pe pieţele unde fuziunea ar duce la oligopol (piaţă a mărfurilor monopolizată de un număr redus de mari producători). Lafarge Ciment România a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 155,4 milioane de euro, în scădere de la aproape 192 de milioane de euro în 2012. Profitul realizat în 2013 a trecut de 10 milioane de euro, în scădere de la 36,7 milioane de euro în 2012. Holcim România a avut, anul trecut, afaceri de 202,5 milioane de euro, faţă de nivelul de 215 milioane de euro în 2012. Compania şi-a redus pierderile la 1,3 milioane de euro în 2013, de la 8,4 milioane de euro în 2012.

 

sursă: Observator de Constanța