Arhive

MULTE PERSOANE S-AU INECAT PE LITORAL, ISU DOBROGEA CONSTANTA INCEARCĂ SE PREVINA ACEST FENOMEN

Încântați de vremea frumoasă de afară și apa numai bună înbăiat, oamenii nu conștientizează riscurile la care se expun. Chiar dacă specialiștii, avertizează constant populația cu privire la riscul de înec, mulți nu țin seama de sfaturile care le-ar putea salva vieţile.

Încă de la începutul lunii august și până în prezent, pompierii militari, scafandrii de intervenţie ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa şi paramedicii au intervenit pentru salvarea a 10 persoane din apa mării sau chiar din Dunăre.
Tot în perioada menţionată, echipajul de salvare aeriană SMURD a răspuns la patru solicitări de urgenţă medicală la persoane înecate.

În acest context, ISU „Dobrogea” informează cetăţenii cu o serie de măsuri şi obligaţii ce trebuie respectate :

  • frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
  • evitaţi scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici;
  • nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
  • nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
  • sa nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

Prin serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, se vor desfăşura o serie de campanii de conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate. Astfel se vor afişa la primării, şcoli, biserici, pieţe, staţii pentru transportul în comun, materiale preventive.