AJUTORAREA ŞI INTEGRAREA COPIILOR INSTITUȚIONALIZAȚI S-AR PUTEA FACE PRIN ALTE MIJLOACE

Centrele mari de plasament ar putea deveni istorie în România. Direcţia europeană pe care doreşte să o urmeze şi ţara noastră prevede ca ajutorarea copiilor defavorizați şi integrarea lor în societate să se facă prin alte mijloace. Familiile cu probleme ar putea fi ajutate să îşi renoveze locuinţele sau sprijinite financiar pe o perioadă determinată. Astfel, copiii ar rămâne acasă în loc să fie instituționalizați.

Centrele de plasament ar putea dispărea în următorii cinci ani. Banii necesari pentru functionare lor ar putea fi redistribuiţi către nevoile familiilor defavorizate acolo unde adesea copiii au de suferit.

O altă idee de viitor ar putea fi achiziţionarea unor apartamente în care tinerii să ducă o viaţă independentă. Ei ar putea astfel să îşi gestioneze singuri resursele. În acest moment la Constanţa există două astfel de apartamente care aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Numai că nu orice tânăr poate opta pentru un astfel de apartament. Condiţiile sunt bineînţeles foarte stricte, iar printre cei selectaţi se numără de obicei studenţii sau elevii în ani terminali.

În aceste apartamente tinerii pot beneficia în continuare de suportul asistenţilor sociali şi al psihologilor. Rămâne de văzut însă dacă se vor găsi resurse financiare ca aceste planuri să devină realitate.