ADEVERINŢELE DE VECHIME, IMPORTANTE PENTRU DOSARUL DE PENSIONARE

De la începutul anului şi până acum, în jur de 500 de sesizări au ajuns la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa. Dintre acestea, peste 50 fac referire la refuzurile angajatorilor de a elibera o serie de adeverinţe, inclusiv cea de vechime în muncă.

Un extras din aplicaţia Revisal, care îi conferă salariatului certitudinea că lucrează cu forme legale, poate fi emis şi de către inspectoratul de muncă, achitând suma de 20 de lei. Însă adeverinţele de vechime, care sunt extrem de importante, în original, pentru dosarul de pensionare, pot fi eliberate doar de către angajator, la momentul încetării activităţii.

Tocmai de aceea, în condiţiile în care tot mai multe societăţi intră în insolvenţă sau… pur şi simplu dispar, este foarte important să intraţi în posesia lor cât firmele încă mai există. Altfel, trebuie să luaţi legătura cu diverşi lichidatori judiciari sau veţi fi nevoiţi să umblaţi după martori, foşti colegi, care să vă susţină cauza în instanţă.

Aşadar, nu uitaţi! Angajatorii au obligaţia să vă elibereze aceste adeverinţe! În caz contrar, adresaţi-vă, în scris, Inspectoratului Teritorial de Muncă. Refuzul lor se sancţionează cu amendă între 300 – 1.000 lei, dar şi cu măsura obligatorie de eliberare a acestora.