Arhive

ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE ALE JANDARMILOR ÎN INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa continuă activităţile de prevenire a comportamentelor de risc (violenţă, consum de alcool, tutun, droguri, ş.a.) în rândul adolescenţilor, în cadrul unor proiecte încheiate între cele două instituţii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Astfel, în data de 16 martie a.c. maiorul Anca Daniel din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa împreună cu doamna psiholog Lipan Carmen din cadrul C.P.E.C.A. Constanţa, au fost prezenţi alături de un număr de peste 50 elevi şi profesori din cadrul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din municipiul Constanţa.

În prima parte a întâlnirilor cu elevii, temele abordate s-au referit la pericolele pe care le reprezintă consumul de alcool, tutun precum şi folosirea drogurilor. Pe fondul prezentării unor filme tematice, tinerii au fost îndrumaţi să recunoască semnele unor consumatori de substanţe interzise, reprezentantul C.P.E.C.A. oferind în acelaşi timp şi sfaturi privind prevenirea consumului unor astfel de substanţe. Deasemenea, elevilor le-au fost prelucrate şi principalele cauze care generează consumul de droguri în România precum şi efectele negative ala acestor substanţe.

În cea de-a doua parte a întâlnirilor, elevii s-au familiarizat cu ceea ce înseamnă Jandarmeria Română, iar într-un cadru interactiv li s-au oferit răspunsuri la întrebările pe care le-au adresat cu privire la istoricul, atribuţiile, misiunile, rolul şi locul Jandarmeriei într-o societate modernă, în contextul în care anul acesta se împlinesc 165 de ani de la înfiinţarea armei.

Apoi au fost aduse în discuţie şi dezbătute faptele antisociale cel mai frecvent întâlnite în mediul şcolar. În discuţiile libere cu reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, elevii au exemplificat principalele forme de violenţă întâlnite şi au identificat împreună cu acesta principalele cauze care ar putea genera astfel de forme de manifestare. Reprezentantul Jandarmeriei a pus accent pe linia prevenirii unor astfel de fapte, oferind în acelaşi timp soluţii practice în acest sens.

Scopul acestor activităţi îl constituie prevenirea comportamentelor de risc la vârsta adolescenţei, prin oferirea de informaţii care să permită creşterea nivelului de educare şi conştientizare a tinerilor în vederea neînceperii consumului de droguri precum şi a adoptării unor comportamente prosociale. Astfel de activităţi s-au mai desfăşurat în perioada anterioară şi cu elevii din cadrul altor instituţii de învăţământ din judeţul Constanţa, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Pe 18 martie a.c., reprezentanţii celor două instituţii vor desfăşura activităţi de informare şi prevenire la Liceul Teoretic George Călinescu Constanţa şi Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa.

Reaminitm că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa au semnat în luna februarie a.c., două proiecte de prevenire a violenţei şi a consumului de droguri în rîndul elevilor de gimnaziu(Siguranţa ta are prioritate) şi în rândul elevilor din învăţământul liceal(Adolescenţa fără droguri şi violenţă). Cele două proiecte cuprind întâlniri cu elevii şi cadrele didactice din 20 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa, în perioada lunilor martie – iunie 2015.
foto: I.J.J. Constanta