Arhive

ACEŞTIA TREBUIE SĂ FACĂ O SOLICITARE DE INSTITUIRE A MĂSURII DE PLASAMENT FAMILIAL

„Pe mine m-au crescut bunicii!” Auzim des fraze de acest tip în jurul nostru. Situaţia este des întâlnită câta vreme părinţii nu-şi permit să stea acasă ori să angajeze o bonă pentru copiii. Alternativa cea mai fericită în aceste cazuri o reprezintă bunicii. Aşa că alocaţia este unica sursă de acoperire a cheltuielilor pentru creşterea şi educarea micuţilor, mai ales dacă bunicii nu au o situaţie materială prea bună. Însă de cele mai multe ori banii nu ajung unde trebuie.

Există părinţi care încasează alocaţia de stat pentru copiii crescuţi exclusiv de bunici şi nu vor să contribuie cu nimic la creşterea lor. Asupra unei situaţii de acest gen se atrage atenția autorităților în ultima perioadă. După cum arată datele, alocaţia de stat pentru copii rămâne un drept al acestora, menit să le acopere nişte nevoi. De aceea, în situaţii de genul celei relatate mai sus, bunicii au dreptul să încaseze alocaţia nepoţilor. Mai mult decât atât, statul le acordă şi bunicilor o alocaţie de plasament, în valoare de 97 de lei.

Roxana Onea, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a declarat că se tot confruntă cu asemenea cazuri .

„De regulă, copiii sunt lăsaţi la bunici, părinţii pleacă prin străinătate, dar încasează alocaţia. Am avut de curâd o situaţie, bunici care s-au ocupat de nepoată de când s-a născut, iar mama a încasat alocaţia de stat a copilului, pe care a cheltuit-o fără să contribuie cu absolut nimic pentru copil, deşi locuiesc în aceeaşi curte”.

Mulți dintre locuitorii orașului cunosc situații în care bunicii își îngrijesc nepoții fără niciun ban. Nici măcar alocația copilului nu ajunge la ei. Ce ar trebui să facă statul pentru a rezolva această problemă?

Bunicii aflaţi în asemenea situaţii sunt sfătuiţi să facă o solicitare de instituire a măsurii de plasament familial către DGASPC cu sediul în Constanţa, str. Decebal nr.22. Dacă părinţii nu sunt de acord, atunci dosarul nu poate să intre la analiză la Protecţia Copilului, însă poate ajunge pe masa instanţei de judecată.

D.G.A.S.P.C. cu sediul în Constanţa, str. Decebal nr.22