Arhive

6 IANUARIE ESTE ZIUA ÎN CARE TOATE BISERICILE ORTODOXE SFINȚESC AGHIASMA MARE

Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Ziua face parte din suita celor 12 sărbători creștine importante și este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păsească în viața publică. În ajunul și in ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe se sfințește aghiasma mare. Potrivit bisericii Boboteaza înseamnă de fapt înnoirea omului creștin.

Potrivit scrierilor, în această perioadă , în pustiul Iordanului își începuse activitatea profetică Ioan Botezătorul. Prin învățătura sa, ajunsese să uimească și să atragă mulți oameni. Deși învățăturile sale erau înscrise în Legea lui Moise, Ioan Botezătorul venea cu ceva nou: curajul de a le spune pe fata și de a le reaminti permanent oamenilor ca „s-a apropiat împărăția cerurilor”.

Pentru credincioși această sărbătoare este una importantă. Ei au venit dis de dimineață la biserică pentru a se ruga dar și pentru a lua acasă Aghiasma Mare.

La Sfântul Ioan se incheie sărbătorile de iarnă. După această zi oamenii își intră în ritmul normal al vieții. In Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Nașterea Domnului era cinstită în aceeași zi cu Botezul, la 6 ianuarie. Tradiția din popor spune că la Bobotează nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut.