Arhive

DOI BĂRBAȚI S-AU ARUNCAT ÎN CANALUL DUNĂRE-MAREA NEAGRĂ SĂ PRINDĂ CRUCEA SFINȚITĂ

Credința i-a făcut pe oamenii din Medgidia să vină și la slujba de Bobotează oficiată în Parcul 1 Mai. Frigul de afară nu i-a împiedicat nici pe cei doi viteji care s-au aruncat în Canalul Dunăre- Marea Neagră să prindă Crucea Sfințită. Datina a fost împlinită, și cu voia lui Dumnezeu toți cei prezenți au găsit puterea ca la final să stea la coadă pentru a putea lua Aghiazma Mare.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Protopopul Medgidiei

Este o sărbătoare a sfințirii tuturor apelor. Și potrivit tradiției curajoșii au sărit în apele reci ale Canalului Dunăre-Marea Neagră pentru a prinde Crucea aruncată de preot. Se spune că gestul este unul făcut din credința față de Dumnezeu.

Cel mai tânăr dintre cei doi bărbați a reușit să înoate până la Cruce. Îl cheamă Limon Aziz și spune că este prima dată când participă efectiv la prinderea Crucii. A luat decizia pe moment deoarece a văzut că nu sunt candidați.

Cel de-al doilea curajos are 47 de ani și susține că ar repeta experiența.

Evenimentul este organizat în fiecare an de Primăria Municipiului alături de Protoieria Medgidia.

Curajosul care a ajuns primul la Crucea aruncată în apă, a fost răsplătit cu suma de 1000 de lei și o diplomă. De asemenea, imediat după eveniment, ambilor participanți li s-a oferit o masă caldă.

La fața locului au fost prezente: o navă a Căpităniei Portului Medgidia, un echipaj ISU cu o barcă pneumatică, o ambulanță cu personal medical și toate dotările necesare. Credincioșii care au asistat la slujbă au rămas până la final pentru a lua Aghiasma Mare.

Aghiasma Mare se bea pe stomacul gol până pe data de 14 ianuarie, când, după cum spune Biserica, este Odovania Praznicului. După această perioadă credincioșii merg la duhovnic pentru a fi binecuvântați.