Arhive

29 DE ANI DE LA EXPLOZIA NUCLEARĂ DE LA CERNOBÎL

Ucraina comemorează azi 29 de ani de la explozia produsă pe 26 aprilie 1986 la un reactor de la centrala nucleară de la Cernobîl, informează Sputnik. Miezul reactorului a fost atunci distrus şi un nor puternic radioactiv s-a ridicat spre cer, rafalele de vânt rafalele de vânt purtând elementele radioactive spre alte regiuni din Ucraina, precum şi în Belarus, Rusia şi Europa Occidentală.

Explozia de la reactorul numărul patru a provocat moartea a zeci de oameni la centrală şi a altor câtorva mii în urma expunerii la radiaţii. De asemenea, sute de mii de persoane au fost evacuate din locuinţele lor din Ucraina, vestul Rusiei şi Belarus.

Conducerea centralei hotărâse atunci să profite de oprirea planificată a reactorului pentru a face un test de securitate. Testul a început în data de 26 aprilie 1986, la ora 01.23 şi 4 secunde. Atunci s-a produs o creştere necontrolată a energiei, declanşând două explozii, urmate de incendii. Anchetele au dezvăluit ulterior erori de manipulare şi de concepţie la reactorul sovietic de tip RBMK.

În prezent, învelişul reactorului nuclear avariat se deteriorează, generând noi riscuri de contaminare radioactivă. Un nou înveliş pentru reactor este în construcţie, dar proiectul, care s-a dovedit mai scump decât se preconiza, rămâne fără fonduri.

„Sperăm că, cu ajutorul ţărilor donatoare, vom construi un sarcofag sigur pentru reactorul avariat pentru a-i proteja pentru totdeauna pe ucraineni şi alte popoare de repetarea tragediei din 1986”, a declarat preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, care a participat duminică la o ceremonie la centrala nucleară de la Cernobîl.
sursa: Ziua de Constanța