Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au efectuat, duminică, 42 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Bîrlad, Bacău, Piteşti, Galaţi şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare de bani.
În cauza, există suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie 2013 – decembrie 2013, grupul infracţional organizat, format din peste 52 de persoane, cetăţeni români şi străini, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar ( peste 34.000 de operaţiuni ), în 24 de state , respectiv S.U.A., Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD.
În activitatea infracţională au fost vizate bănci din SUA (Puerto Rico) şi OMAN.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituţii bancare obţinând astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporaţii, iar ulterior respectivele date erau inscripţionate pe carduri clonate şi distribuite către alţi membrii ai grupării.
Operaţiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, în zilele nelucrătoare ale băncilor. Membrii grupării efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor instituţii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia şi România.
Grupul infracţional a acţionat în acelaşi mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reuşind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor instituţii bancare din 15 oraşe. Totodată, la data de 20.02.2013 a fost retrasă din Japonia de către aceeaşi membrii ai grupării suma de 9.000.000 USD.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate 16 laptopuri şi telefoane mobile folosite în activitatea infracţională, 2 kg. de aur în lingouri, tablouri şi suma de 150.000 euro.
De asemenea, liderii grupării au investit sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor în bunuri mobile şi imobile asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii.
La sediul DIICOT- S.T.Bucureşti au fost aduse, în vederea audierii, 25 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
Leave a Reply