Arhive

ZIUA IMNULUI REPUBLICII TURCIA SĂRBĂTORITĂ DE COLEGIUL NAȚIONAL „KEMAL ATATÜRK”

S-au împlinit 94 de ani de la adoptarea Imnului de stat al Republicii Turcia. Cu acest prilej Colegiul Național „Kemal Atatürk” a sărbătorit alături de invitați de onoare. La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor instituții, alături de cadre didactice și elevi. Deschiderea activității a fost marcată de intonarea imnurilor naționale ale Turciei și României.

Istoricii spun că participanţii la războiul pentru independenţa Turciei cântau imnul pentru a avea curaj în momentele grele pe câmpul de luptă. După obţinerea victoriei, „Marşul independenţei” a devenit imn de stat și simbol al epocii moderne. Asta deoarece le reamintește tuturor de succesul luptelor poporului turc pentru autodeterminare şi câştigarea libertăţii.

În ziua de 12 martie 1921, compoziţia numită „Marşul independenţei” a fost adoptată de guvernul Turciei ca imn naţional. Se întâmpla cu doi ani înainte de instaurarea noii Republici Turce. Pentru elevii Colegiului Național „Kemal Atatürk” este important ca în fiecare an momentul să fie omagiat așa cum se cuvine. Tinerii le-au pregătit invitaților momente artistice.

Imnul naţional răsună în timpul evenimentelor importante din viaţa statului turc, la competiţiile sportive şi la paradele militare. Se cântă doar primele două strofe, care rezumă mesajul întregului text. În şcolile din Republica Turcia imnul național este interpretat zilnic de către elevi. Alături de drapelul național și portretul întemeietorului Turciei moderne – Mustafa Kemal Atatürk – imnul de stat reprezintă o dovadă a patriotismului şi respectului faţă de istoria ţării.