VIDEOCONFERINȚĂ DE PRESĂ – PREFECTUL GEORGE NICULESCU A RĂSPUNS LA ÎNTREBĂRILE JURNALIȘTILOR

Având în vedere situația actuală din România și recomandările autorităților, George-Sergiu NICULESCU, prefectul județului Constanța a realizat o videoconferință, în cadrul căreia a răspuns la întrebările adresate de reprezentanții presei. Care este situația românilor veniți din Italia? Unde va fi amplasat Spitalul de Campanie al Armatei României? Care este strategia oficialilor în contextul epidemiei COVID-19? Sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Situație actualizată 23.03.2020
măsuri luate împotriva răspândirii COVID-19

La nivelul județului Constanța, instituțiile abilitate de control fac zi de zi acțiuni de verificare a respectării regimului de izolare la domiciliu / carantină. De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr.1, au fost acordate 22 de sancțiuni contravenționale (17 avertismente și 5 amenzi), în cuantum de 3.050 lei. Acestea au fost aplicate de polițiștii și jandarmii constănțeni.

În ultimele 24 de ore, 1.100 de persoane aflate în izolare la domiciliu au fost verificate de oamenii legii. Pentru această acțiune, au fost angrenați 490 de agenți din cadrul IPJ Constanța, polițiști ai Gărzii de Coastă, jandarmi din IJJ Constanța, respectiv GM „Tomis” Constanța și polițiști locali constănțeni.

Important de menționat este că persoanele care nu respectă regimul de izolare la domiciliu vor fi trimise, automat, în carantină instituționalizată pentru 14 zile. De asemenea, persoanele care nu respectă termenii impuși de carantinare, vor fi replasate în acest regim pentru încă 14 zile.

Nerespectarea izolării la domiciliu poate aduce, pe lângă amenzi contravenționale, și pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

De asemenea, de când a fost decretată starea de urgență, polițiștii constănțeni au verificat 170 de societăți comerciale și Persoane Fizice Autorizate, sub aspectul respectării prevederilor ordonanței militare emise.

În ceea ce privește situația actualizată privind COVID-19, la nivelul județului Constanța, bilanțul este următorul: 361 de persoane carantinate, respectiv 4.763 de persoane aflate în izolare la domiciliu.

Facem apel către toți locuitorii județului Constanța să respecte TOATE prevederile Ordonanței Militare emise pe data de 21 martie. Evitați ieșirile nejustificate din casă, rezumați-vă doar la deplasările în interes de serviciu sau de maximă necesitate! Nu uitați să păstrați distanța față de celelalte persoane și să respectați toate recomandările de igienă reiterate de către specialiști!

transmite reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Instituția Prefectului – Județul Constanța