Arhive

VIAȚA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL REPREZINTĂ UN ÎNDEMN LA SIMPLITATE, SINCERITATE ȘI CUMPĂTARE

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Fiul Elisabetei si al preotului Zaharia el este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”. Și asta deoarece a anunțat venirea lui Hristos.

Ioan este cunoscut de credinciosi pentru viața austeră, smerenie, atitudinea dură la adresa celor care păcătuiau, pentru minunile săvârșite, și în mod special, pentru duhul rugăciunii, sinceritate, adevăr și dreptate. Despre viața Sfântului Ioan Botezătorul avem putine informatii. Biblia spune că el evita așezările omenești, traia în pustiu și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-L descoperi pe acesta şi a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”.

Oamenii au venit cu credință la biserică. Ei au aprins lumănări și s-au rugat pentru cei dragi. Însă ce știu ei despre Sfântul Ioan?

Botezătorul ne amintește de milostenie ca cea care îi îmbracă pe cei goi și îi hrănește pe cei flămânzi. Ne îndeamnă să facem asemenea lui, cu toate ca nu avea posibilități materiale. Proorocul Ioan spunea că toți trebuie să ducem o viață simplă, cumpătată, sinceră, curată și plină de Duh Sfânt.