Uniunea Democrată Tătară a semnat primul Memorandum tătar-maghiar care întărește o punte istorică a celor două etnii

Capitala Ungariei a fost gazda unei întrevederi menite să marcheze înțelegerea dintre Uniunea Democrată Tătară (UDT) și Fundația Maghiară Turan (Magyar Turán Alapítvány), prin care s-au pus bazele colaborării în domeniul cultural, educativ, sportiv, social și istoric, în viitoarele proiecte de anvergură internațională.

Parafarea acordului vine ca o continuare firească a prieteniei și spijinului reciproc dintre reprezentanții celor două instituții, Naim Belgin și respectiv Zsolt András Bíró, care au dezvoltat un parteneriat cultural orientat în special către promovarea festivalului KURULTAJ din Ungaria, precum și a celui cu același nume, organizat în România începând cu anul 2017. Evenimentul din țara vecină a ȋnceput cu participarea câtorva sute de persoane și a atras ȋntr-un timp scurt câteva sute de mii de vizitatori. În mod similar, evenimentul din Dobrogea a debutat cu prezenţa a patru ţări şi a ajuns apoi să reunească nu mai puțin de 40 la cea mai recentă ediție, cea din septembrie 2022.

Succesul înregistrat anual de ambele evenimente arată că există în continuare marjă de creștere și că publicul manifestă interes și respect pentru manifestările cultural-istorice. În această idee, memorandumul semnat în cursul săptămânii trecute vine să ȋncununeze oficial frăția și buna colaborare dintre cei doi parteneri instituționali și să întărească dezvoltarea viitoarelor proiecte. Cultura Turanului reprezintă o punte de legătură istorică între tătari și maghiari care se dorește a fi cercetată și promovată la nivel internaţional de ambele părți.

Întâlnirea oficială de la Budapesta, un oraș care conservă și prețuiește istoria și moștenirea culturală a hunilor, a fost memorabilă și a adus un plus de valoare parteneriatului dintre UDT și Fundația Maghiară Turan. Uniunea Democrată Tătară adresează confraților maghiari mulțumiri și felicitări pentru organizare și pentru călduroasa primire a delegației din România.